ПРОЦЕДУРИ С ЛУГА

НАУЧЕТЕ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ С ЛУГА, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПРИЛАГАТЕ В ДОМАШНА СРЕДА ИЛИ В ПРОФЕСИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ, SPA & WELLNESS

КОМПРЕСИ С ЛУГА

ТОПЛИ ИЛИ СТУДЕНИ КОМПРЕСИ НА БОЛНИ МЕСТА

КОМПРЕСИ

Лугата се загрява, задължително на водна баня, до температура около 40 градуса по Целзий. Напоява се памучен плат със загрятата луга, болната става се увива двукратно или пък компресът се поставя по хода на засегнатия нерв, след което се изолира с найлон и се завива с хавлиена кърпа или вълнен плат. Престоява се така от 15 мин. до няколко часа. За добър ефект е препоръчително да се направят 12 – 14 процедури.

Могат да се прилагат и компреси с незагрята луга (студен компрес), ако конкретния човек не може да понесе топлия компрес, а също и при разширени вени.


МАСАЖ С ЛУГА

НЕЖЕН ЛОКАЛЕН ИЛИ ЦЯЛОСТЕН МАСАЖ ЗА ДЪЛБОКО ПРОНИКВАНЕ НА ЛУГАТА В КОЖАТА

МАСАЖ

Използването на масажни продукти с луга помага за още по-силното въздействие на лечебния масаж:

 • ускоряване на метаболизма;
 • възстановяване на равновесието на нервната и мускулната система;
 • намаляване на мускулните болки;
 • предпазване от крампи;
 • заздравяване на косата, кожата, ноктите.

Масажа /или  втриване с въртеливи движения/ е най-добрият начин за приложение на лугата в домашни условия тъй като не изисква никакво специално оборудване. Втривате лугата /гел или масло/ по цялото тяло или само на засегнатите от болки и схващания места и оставате намазани от 20 минути до няколко часа докато лугата попие и остане само солта.

 

Работите ли продължително време с компютър?

В днешно време поради целодневното използване на компютър се появиха “модерни” заболявания като болки в китката, гърба и лакътя. Изключително полезно и ефикасно е докато работите с компютър да намажете цялата си ръка до лакътя с гел от луга /ръката, с която работите с мишката/. По този начин ръката се възстановява докато я използвате и не ви боли. Готино, нали?

 

Спортувате ли?

Знаете ли, че във все повече професионални спортни клубове медиците използват продукти с луга в процедурите за възстановяване на играчите. Научно е доказано, че най-добрият начин за приемане на магнезий в организма е трансдермалния /чрез кожата/ тъй като тялото поема само толкова, колкото му е достатъчно без да е необходимо да натоварвате допълнително черния дроб и бъбреците. Оралния прием освен, че натоварва тези органи, те в допълнение разграждат магнезия и голяма част от него въобще не достига до клетките. Ето защо продуктите с луга са най-добро за вашето възстановяване.

ВАНИ С ЛУГА

ЛОКАЛНИ ВАНИЧКИ ИЛИ ВАНИ НА ЦЯЛО ТЯЛО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИЯТЕН НАЧИН ДА ПОЧУВСТВАТЕ ОБЛЕКЧЕНИЕТО ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЛУГАТА

ВАНИ

Вани с луга: 500 – 2000 мл. стабилизирана черноморска луга се изсипват във вана с обем около 60-70 л. Водата във ваната не трябва да е с температура по-висока от около 38 градуса по Целзий. Престоява се 15-20 мин. Ваната има отпускащо мускулите, минерализиращо и релаксиращо цялото тяло действие. Снема се умората и напрежението на организма, подобрява се тонуса.

domashna-kozmetika-za-napukani-peti-2-framarЛокални вани: топли или студени. Топли локални вани на краката се прилагат при простудни заболявания. Температурата на водата трябва да бъде около 38 градуса по Целзий. При отоци на краката или разширени вени се правят студени локални вани на краката. Престоят е около 10-15 мин.

Изключително приятно и полезно е добавянето на различни масла и ектракти към ваните с луга като например: ектракт от хвойна, масло от лавандула или други етерични масла по лично предпочитание.


ФРИКЦИИ

ВТРИВАНЕ НА ЛУГА В КОЖАТА С ПОМОЩТА НА ГЪБИЧКА

ФРИКЦИИ

С лугата се правят обтривания на тялото с помощта на гъбичка, задължително върху чиста кожа, така че порите
да бъдат отворени, за да може да проникнат през тях ценните минерали и микроелементи. Концентрацията е в зависимост от чувствителността на кожата. Специално създаден за фрикции е душ гелът АНХИАЛО със Hot-sell-1pcs-loofah-bath-brush-Natural-Shower-Sponge-man-woman-Luffa-Face-Body-Wash-Sponge_webсъдържание на луга от 10%. Освен него бихте могли да използвате и масажен гел или масло от луга, както и разтвора за баня (Стабилизирана черноморска луга).

Първите процедури могат да се правят с разтвор на луга с по – високо разреждане ( максималното разреждане е
1:10 колкото е съдържанието в душ гел АНХИАЛО) и при всяка следваща процедура концентрацията да се увеличава. Престоява се 5 – 6 мин., след което тялото се изплаква обилно с вода.

УСТНА ХИГИЕНА

НАУЧНО ДОКАЗАН Е ЛЕЧЕБНИЯТ ЕФЕКТ НА ЛУГАТА ЗА ЦЯЛАТА УСТНА КУХИХА

ЗДРАВИ ЗЪБИ И СВЕЖ ДЪХ

1. Продукти с луга:

2. Лечебни свойства на Черноморската луга:

 • нормализира функцията на слюнката
 • повишава резистентността на зъбния емайл
 • нормализира киселинно-основния баланс в устната кухина
 • намалява отока на венците

3. Действие на Черноморската луга:

 • повишава устойчивостта на емайла, способства за процеса на укрепването му и в следствие от това предотвратява развитието на кариеса
 • неутрализира действието на кислородно-алкалния баланс на устната кухина
 • намалява подуването на тъканите на венците
 • изследване на свойствата и възможностите за използване на солите на Поморийското езеро продължават

4. Медико-биологически изследвания на Черноморската луга:
потискане на увеличението на микроорганизмите (Staphylococcus aureus, Staphylococcus haemolyticus, Lactobacterium casei и Candida albicans) е достатъчно
за обезпечение на нормалното състояние на микрофлората на устната кухина
4.1. Предклинични експериментални изследвания

 • добра местна преносимост
 • отсъствие на алергенни и токсични свойства
 • отсъствие на раздразняващи действия

4.2. Клинични изследвания

 • кариес-профилактично действие: намаление на вероятността за възникване на кариес на 59%, понижение на показателите за поява на нов кариес по зъбите
 • налепо-почистващо действие – 60%. Редукция на индекса за налепи (измерен по Green Vermillion) на 31,5%
 • противовъзпалително действие: бърз положителен ефект при при гингивити, спиране на кървенето.
 • намаление проявлението на пародонтопатия 71%

4.3. Становища на специалистите
“Фармакологичните изследвания на медицинската луга показват, че тя има добра биологична поносимост, стимулиращо действие върху ензимната активност на слюнката
и защита на тъканната повърхност на устната кухина, т.е активира естествените имунозащитни механизми в устната кухина”
Биохимично изследване на Поморийската езерна луга-Кирчев П., Химитлийска Хр., Странски Д.

Източник: http://www.zabolekarite.info/

Вода за уста и паста за зъби с черноморска луга АНХИАЛО

ИНХАЛАЦИИ

ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА

ИНХАЛАЦИИ С ЛУГОВ РАЗТВОР

Инхалации с луга (2 – 5% разтвор с дестилирана вода) се правят при възпаление на горните дихателни пътища. Луговия разтвор се вдишва чрез специален апарат /инхалатор/ и така директно попада в белите дробове. Способства лечението на хроничен бронхит и различни дихателни заболявания.

УЛТРАЗВУК

УЛТРАЗВУКОВА ТЕРАПИЯ С ЛУГА

УЛТРАЗВУК

Повлиява  заболявания на периферната система, последствия от увреждания на ЦНС (Централна нервна система), травми на опорно-двигателния апарат, заболявания на стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични заболявания и др.

С негова помощ лугата навлиза по-дълбоко в кожата като по този начин нейния лечебен ефект се усилва значително.

Със специалното съдействие на Феста Медика, гр.Поморие

HEALTH & LEISURE

festa-medica-thumb