МЕТОДИ НА КАЛОЛЕЧЕНИЕ

3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585_XLКато сложен природен продукт, въздействащ на организма чрез своите химически, физически,топлинни, електрически и други фактори, лечебната кал се прилага с различна концентрация, температура, локализация, продължителност и брой на калните процедури. Същевременно калната процедура може да се прилага самостоятелно или в комбинация с други курортни естествени фактори -морска или минерална вода, луга, рапа, слънце, пясъколечение, както и с физиотерапия, лечебна гимнастика, масажи, медикаменти.
Методът на калолечение се определя още от възрастта и състоянието на болния – фаза на болестния процес /остър, подостър, хроничен/, състояние на нервна, сърдечно-съдова система /кръвно налягане, съсерваемост на кръвта и др./, сезона и др.
У нас се прилагат следните методи на калолечение:

  • апликационен
  • ванен
  • кавитарен/вагинално и ректално калолечение/
  • египетски метод
  • електрокалолечение

Калолечение на открито/египетски метод/. След слънчева баня от 30-60 минути, т.е. след затопляне на кожата и разширение на капилярите, тялото се намазва със загрята от слънчевите лъчи гъста кал в слой от 0.5- 1 см. Болният стои на слънце или под сенник до влажно напукване на калта. Измива се на душ с топла морска вода или рапа.Една такава комбинирана процедура трае средно 2 часа.Методът е икономичен, хигиеничен и може да се прилага масово на морския бряг,край лимана или в паркова обстановка /Румъния, Италия/.Египетският метод съчетава калолечение със слънцелечение. Той се понася леко от болните. Методът разширява показанията и възможностите за калолечение при нервни и сърдечни заболявания, бронхиална астма, високо или ниско кръвно налягане, активна стомашна язва и др. Прилага се при температура на въздуха над 24 С и зависи от климатичните условия.

Кални вани – в практиката много често се използват , като калта се разрежда с минерална, морска или езерна вода/рапа/. В Поморие се прилагат кални вани 10-20% суспенсия /смес кал с рапа / при температура 36-38 С, времетраене15-20 минути, курс 12-14 вани.
При въздействието на калните вани особено важно значение има химичния фактор на калта, тъй като е по-изразена кожната резорбция на водно-разтворимите химични вещества от рапата и от разтворената кал.Промените в организма са по-интензивнни, лечебните резултати при ставно болни са по-добри спрямо лекуваните с апликации.Особено са подходящи при наличие на остеопороза, при подостри състояния с болеви синдром и във всички случаи когато се налага калолечение с индиферентна температура 36-37С.

Апликационен метод – Калната апликация се провежда на специална за целта коритообразна кушетка върху която има одеало, найлон, памучен чаршаф.Върху него се поставя загрята до 38-42 С кал и тялото се намазва в слой 1-2 см. и се завива послойно с чаршафа, найлона и одеяло. Времетраене на процедурата е 15-20 минути, след което пациента се измива на душ с морска, минерална или рапна вода . Калта отдава топлината си бързо и при минимална топлинна загуба.Топлинният фактор при калните апликации действа най-активно, а проникването на водоразтворимите съставки на калта в тялото е по-слабо, от това при ваните. Курсът кални апликации е 12-14.
Апликациите биват: цяла – на цялото тяло/без сърдечна област/
частична- на различни части от тялото панталон, гащета , ботуши , пояс , яка, лице, шапка и др.

Кавитарен метод – Този метод се прилага при гинекологично болни ,при стерилитет и при заболявания на мъжката полова система.провежда се със специални инструменти/на д-р А. Продромов/
Вагинален метод – Методът е бил известен още в края на ХІХ в. в Русия, Румъния, Франция. Калта, предварително пресята се пастьоризира или стерилизира в отделни съдове на водна баня и се охлажда до 42-45С. Във влагалището се въвежда със специален пластмасов инструмент, които също се стерилизира в дезинфекционен разтвор. С това се осигуряват необходимите санитарно-хигиенни условия. Вагиналният метод се прилага при гинекологични заболявания и особено при безплодие у жената,като се комбинира и с цяла апликация на тялото .
Ректален метод – Прилага се при заболявания на мъжката полова система –простатити, епидидимити,стерилитет и др. при този метод се шприцова калта в ректума с Т- 42С и пациента ляга в кална или рапна вана, след няколо часа калта се извежда по естествен начин.

Електрокалолечение – с галваничен ток се вкарват в организма положителните и отрицателни йони на калта.

4

Автор: Д-р Антоанета Гроздева

Източник: http://www.kalolechenie.info/

 

 

Николай Грудев

Luga.bg - БОГАТИ НА МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ ОТ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА

Latest posts by Николай Грудев (see all)

Posted in Лечебна кал and tagged , , , , , , , , , , .

Вашият коментар