ЛУГОЛЕЧЕНИЕ

Разтвор за тяло, вана и компреси АНХИАЛО

Разтвор за тяло (поморийска луга)

Луголечение. Лугата представлява краен продукт при солодобива в Поморие. Получава се от рапата на Поморийското езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят. В нея се съдържат всички съставки на морската вода и рапата, но в по-голяма концентрация и е близка по състав до калния разтвор, поради което оказва подобно на калта действие. В нея има: калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. При затопляне на луга по изкуствен начин, без слънчево затопляне, настъпват промени в колоидо-дисперсната система и разрушаване на йонно колоидните връзки. Освен това се разрушават термолабилните биологично активни вещества, продукти на планктона в езерото и на отделените вещества при калообразувателните процеси. Поради това този сложен йонно колоиден разтвор не трябва да се загрява над 65°С. И за да остане активен, неговото затопляне трябва да става на водна баня.

Действието на лугата е задълбочено проучено от С. Консулов и С. Бачев. При болния човек лугата оказва многостранно действие: противовъзпалително, повишава регенерационните процеси, стимулира имунобиологичните реакции на организма и др.

Лугата се прилага в натурален или в разреден вид в различна концентрация и количества. В практиката най- широко се използват луговите компреси. Те се прилагат главно при заболявания на опорно-двигателния апарат; при ревматични заболявания (гонартроза, коксартроза, спондилартроза, равматоиден артрит, болестта на Бехтерев, инфекциозни артрити); при травматично- ортопедични заболявания (травми на меки тъкани, кости, навяхвания, изкълчване на стави, счупвания); при неврологични заболявания (невралгии, неврити, плексити, дископатии).

За целта лугата се използва в натурален вид, след затопляне на водна баня.

Натурална луга се ползва и за лечение на трудно зарастващи рани и при кожни заболявания: псориазис , невродермити, екземи, косопад и др. В различно разредени водни разтвори лугата се прилага чрез:

  • плакнене на устата при заболявания на венците
  • инхалации при заболявания на горните дихателни пътища
  • чрез пиене при заболявания на стомаха, червата. жлъчните пътища, бъбреците, пикочните пътища
  • чрез иригации при гинекологични заболявания

Луголечението е намерило широко приложение в много здравни заведения в страната: лечебно-диагностични центрове, болници, рехабилитационни здравни заведения, както и при домашни условия. Използва се предимно методът лугови компреси.

4

 

Автор: Д-р Антоанета Гроздева

Източник: http://www.kalolechenie.info/

Latest posts by Николай Грудев (see all)

Posted in Медицинска луга.

Вашият коментар